Kazachse Maidan-revolutie: een poging om China te omsingelen?

Konrad Rękas (2022)

De Kazachen zijn de leiders van het Eurazisme geweest. Maar het is moeilijk om aan Eurazisme te doen zonder Rusland, en Moskou heeft zich, zoals gewoonlijk, laten meeslepen in de integratie van het continent door het te willen kruiden met wat onzin naar Europees model. Astana (Nur-Sultan) begon te spelen met multi-vectoraliteit, en dat loopt altijd slecht af voor de Oosterse landen. En Janoekovitsj, en zelfs Loekasjenko zouden hier veel over kunnen zeggen.

Natuurlijk hoeven degenen die de straat opgaan niet in alle opzichten anti-Russisch te zijn. Net als bij de Euromaidan – ze willen gewoon dat wasmachines goedkoper worden (gas is al goedkoper) en dat leiders minder stelen. Maar voor de rest, kan alles gewoon doorgaan. Mukhtar Ablyazov, de Kazachse oligarch die bekend staat om zijn professionele betrokkenheid bij de opeenvolgende Maidans – probeert daar nu al voor te zorgen.

En voor alle duidelijkheid: heel Kazachstan moet worden gered. Het sturen van antiterroristische troepen is natuurlijk een stap in de goede richting – maar het is nog steeds niet genoeg. Het zal waarschijnlijk mogelijk zijn om orde op zaken te stellen in Kazachstan. De jongens van Zhas Otan kunnen dan weer mensen pesten omdat ze Russisch en Dungan spreken? Tokajev zal nog steeds op twee stoelen zitten, tussen Oost en West? De beperkte contraterrorisme-operatie is slechts één methode. Rusland kan niet zomaar hier en daar optreden in het belang van de plaatselijke oligarchie. Het is onmogelijk Kazachstan te redden zonder diepgaande Euraziatische integratie. Zonder dit zullen dergelijke crises in heel Centraal-Azië alleen maar vaker voorkomen en moeilijker te beheersen zijn.

Het zou ook een grote vergissing zijn om de operatie te beperken tot de gebieden die door de Russische minderheid worden bewoond. Lugansk-bis zal geopolitiek niets uitrichten. De Armeense les hier is waarschijnlijk nog leerzamer dan de Oekraïense (hoewel de laatste het duidelijkst is). Blijkbaar is Armenië niet helemaal naar de andere kant overgelopen – maar hoeveel problemen zou dat kunnen veroorzaken! Het hele probleem is dat de Russische Federatie, zelfs in haar huidige vorm, zoals Navalny zal zijn. Ze beperkt zichzelf. Ze wil niet begrijpen wat het echte “thuis” van de Russen is. Ze wil niet denken in termen van het geheel, de oude Sojoez. “We kunnen niet langer voor anderen beslissen”. “We hebben onze eigen problemen op te lossen”. Ja. Dat doe je wel. Omdat je je ooit uit het Oostblok hebt teruggetrokken. Omdat je je eigen, grote, machtige staat hebt laten instorten. Je hebt ook je eigen problemen, natuurlijk. Maar nu is de vraag: wilt u dat ze in de toekomst MINDER of MEER zijn? De keuze is aan jou. En een deel van die keuze – ligt ook in Kazachstan.

Of ga verder terug. Totdat de ijsbaan bij GUM wilde democratiseren en scheiden. Het hele probleem met Rusland is dat het niet de Sovjet-Unie is, het is niet imperialistisch of expansionistisch, en het probeert niet eens de hand uit te steken naar het buitenland, zelfs niet in de buurt. Zelfs nu nog worden vertegenwoordigers van de huidige Kazachse elite, waaronder die van de familie Nazarbajev, die zich reeds in Moskou bevinden, met enige tegenzin bejegend. En niet (alleen) omdat zij zich neerbuigend en arrogant hebben opgesteld tegenover Rusland. Dat het de huidige regering is die bezig is geweest de bizarre verwesterlijking van het Kazachse alfabet en de Kazachse cultuur door te drukken. Nee, de Russen spelen moeilijk te krijgen, niet uit minachting voor de zeurpieten – maar uit de aangeboren luiheid van Slaven.

Laatste hoop in China?

Russisch uitstel is hen altijd duur komen te staan. En aan al hun buren – nog meer. Maar laten we eerlijk zijn – laten we niet te dramatisch doen. Ondanks zijn indrukwekkende verschijning op de kaart, is het niet Kazachstan dat de sleutel en het belangrijkste is in Centraal-Azië, maar Oezbekistan. Deze viel drie decennia geleden recht in de handen van het Westen. En nu, langzaam, heel langzaam en inconsequent – maar trachtend eruit te komen, in de voetsporen van Erdogan en Aliyev. Conclusie? Multi-vectorisme loont als je van West naar Oost gaat, nooit andersom.

Want een variant die momenteel veel besproken wordt in de Russische media is ook mogelijk. Dat het een intern spel is. Een opzettelijke verhoging van de gemoederen – moeilijk te raden alleen, door de jonge poedels van president Kassym Jomart-Tokayev? Of misschien door Nazarbayev’s immer hongerige Alabamianen? Het probleem is dat we het al eerder hebben gezien. Ik ben verschillende keren in Kiev geweest tijdens de Maidan, en nog een keer net voor die eindigde. En tot het einde toe waren degenen die dicht bij Janoekovitsj stonden er niet alleen zeker van dat ze alles onder controle hadden. Zij twijfelden er niet aan dat dit een uitstekende gelegenheid was om de rangen te sluiten, de wacht binnen het kamp te wisselen, de loyaliteit te controleren en rotte takken af te snijden. En de president zelf was er zeker van dat hij met deze puinhoop op het plein, met het Westen en met Rusland kon spelen. En het liep zoals het liep. En ik maar hopen dat China een beter netwerk in Kazachstan heeft dan Rusland… Waar je in dergelijke situaties meestal niet op kunt rekenen – tenzij de Russen zelf de wapens opnemen en een meer bewuste oligarch geld in het laatje brengt en dan duwt waar nodig.

Maar dan is er Peking. Daar begrijpen ze zeer goed dat de volgende kleurenrevolutie in Centraal-Azië er niet alleen op gericht is Rusland te omsingelen, maar vooral China. En het nieuwe regime zal misschien niet opzettelijk anti-Russisch zijn, maar als het gebeurt… zal het zeker anti-Chinees zijn, vlak aan de grens van Xinjiang. Dus zelfs als Rusland weer in paniek raakt, is er nog hoop voor de Chinezen. Voor heel Eurazië.

Vertaling: elementen

Oorspronkelijke tekst:  https://www.geopolitica.ru/en/article/kazakh-maidan-encircling-china

En: http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2022/01/13/le-maidan-kazakh-pour-encercler-la-chine-6360200.htmlCategorieën:Geopolitiek

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s