Brand in de steppe

Pepe Escobar in Revue Conflits (2022)

Pepe Escobar’s analyse van de sociale situatie in Kazachstan.

Maidan in Almaty? Oh ja. Maar het is ingewikkeld. Dus gaat al deze angst en afkeer over gas? Niet echt. Kazachstan is in principe bijna van de ene dag op de andere in chaos vervallen door de verdubbeling van de prijzen voor vloeibaar gas tot het (Russische) equivalent van 20 roebel per liter (tegenover gemiddeld 30 roebel in Rusland zelf).

In this handout photo released by Russian Defense Ministry Press Service, Belarusian peacekeepers leave a Russian military plane at an airfield in Kazakhstan, Saturday, Jan. 8, 2022. As Kazakhstan struggles to cope with an increasingly violent uprising this week, it has turned for help to a Russian-led security bloc, the Collective Security Treaty Organization. Thousands of Russian troops have now been dispatched to Kazakhstan to help secure strategic facilities. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)/XAZ137/22008455806267/AP PROVIDES ACCESS TO THIS PUBLICLY DISTRIBUTED HANDOUT PHOTO PROVIDED BY RUSSIAN DEFENSE MINISTRY ; MANDATORY CREDIT./2201081346

Dit heeft geleid tot landelijke protesten op alle breedtegraden, van het zakencentrum van Almaty tot de Kaspische havens van Aktau en Atyrau en de hoofdstad Nur-Sultan, het vroegere Astana.

De centrale regering zag zich genoodzaakt de gasprijs te verlagen tot het equivalent van 8 roebel per liter. Maar dit was slechts de aanzet tot de volgende fase van de betogingen, die lagere voedselprijzen eisten, een einde aan de vaccinatiecampagne, een verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd voor moeders met grote gezinnen en, last but not least, een verandering van regime, met als eigen slogan: Shal, ket! (“Weg met de oude man”).

De “oude man” is niemand minder dan de 81-jarige nationale leider Nursultan Nazarbajev, die, hoewel hij in 2019 na 29 jaar aan de macht te zijn geweest is teruggetreden uit het presidentschap, in alle opzichten de éminence grise van Kazachstan blijft als hoofd van de Veiligheidsraad en arbiter van het binnen- en buitenlands beleid.

Het vooruitzicht van een andere kleurenrevolutie dringt zich onvermijdelijk op: misschien turkoois-geel – de kleuren van de nationale vlag van Kazachstan. Temeer daar scherpzinnige waarnemers precies op het juiste moment ontdekten dat de gebruikelijke verdachten – de Amerikaanse ambassade – reeds op 16 december 2021 voor massademonstraties hadden “gewaarschuwd”.

Voor de buitenwereld is het moeilijk te begrijpen waarom een belangrijke energie-exporterende macht als Kazachstan de prijs van gas voor zijn eigen bevolking moet verhogen.

Sinds 2019 wordt vloeibaar gas in Kazachstan elektronisch verhandeld. De handhaving van de prijsplafonds – een decennia oud gebruik – werd dus al snel onmogelijk, omdat de producenten hun product voortdurend onder de kostprijs moesten verkopen terwijl de consumptie toenam.

Iedereen in Kazachstan verwachtte dat de prijzen zouden stijgen, aangezien iedereen in Kazachstan vloeibaar gas gebruikt, vooral in hun omgebouwde auto’s.

Het is veelzeggend dat de protesten zijn begonnen in de stad Zhanaozen, midden in het Mangystau olie/gascentrum. Het is ook veelzeggend dat de onrust zich onmiddellijk toespitste op het aan auto’s verslaafde Almaty, het echte zakencentrum van het land, in plaats van op de geïsoleerde, van overheidsinfrastructuur voorziene hoofdstad midden in de steppen.

Aanvankelijk beloofde Kassym-Jomart Takajev de terugkeer van de maximumprijzen, en voerde de noodtoestand/ avondklok in in Almaty en Mangystau (en vervolgens in het hele land), terwijl hij het massale aftreden van de huidige regering aanvaardde en een gezichtsloze vice-premier, Alikhan Smailov, benoemde tot interim-premier totdat een nieuw kabinet was gevormd.

Maar dit was niet genoeg om de onrust in te dammen. In een oogwenk waren we getuige van de bestorming van de Almaty Akimat (het kantoor van de burgemeester), het schieten van demonstranten op het leger, de sloop van een Nazarbayev-monument in Taldykorgan, de bezetting van zijn voormalige woning in Almaty, de afsluiting van het internet van Kazakhtelecom in het gehele land, de komst van verscheidene leden van de Nationale Garde – met inbegrip van gepantserde voertuigen – aan de zijde van de demonstranten in Aktau, het buiten werking stellen van geldautomaten.

En vervolgens werd Almaty, dat in een totale chaos was gedompeld, praktisch overgenomen door de demonstranten, met inbegrip van zijn internationale luchthaven, die woensdagochtend onder strenge beveiliging stond en tegen de avond bezet gebied was geworden.

Het Kazachse luchtruim kreeg intussen te maken met een langdurige verkeersopstopping van privéjets die naar Moskou en West-Europa vlogen. Hoewel het Kremlin opmerkte dat Nur-Sultan niet om Russische bijstand had gevraagd, kwam er al snel een “speciale delegatie” uit Moskou. Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin benadrukte voorzichtig: “Wij zijn ervan overtuigd dat onze Kazachse vrienden hun interne problemen zelfstandig kunnen oplossen”, en voegde eraan toe dat “het belangrijk is dat niemand van buitenaf zich ermee bemoeit”.

Hoe is het zo snel zo fout gegaan?

Tot nu toe werd het erfopvolgingsspel in Kazachstan vooral gezien als een coup de théâtre in heel noordelijk Eurazië. Lokale hoge pieten, oligarchen en comprador-elites hebben allemaal hun leengoederen en bronnen van inkomsten behouden. En toch, onofficieel, kreeg ik eind 2019 in Nur-Sultan te horen dat er in de toekomst ernstige problemen zouden ontstaan wanneer sommige regionale clans zich zouden komen verzamelen – alsof ze de confrontatie zouden aangaan met ‘de oude’ Nazarbajev en het systeem dat hij had opgezet.

Takajev deed de spreekwoordelijke oproep “niet te bezwijken voor interne en externe provocaties” – wat logisch is – maar verzekerde ook dat de regering “niet zal vallen”. In feite was het al aan het dalen, zelfs na een spoedvergadering om de wirwar van sociaal-economische problemen op te lossen en de belofte dat aan alle “legitieme eisen” van de demonstranten zou worden voldaan.

Dit was geen klassiek scenario voor een regimeverandering, althans niet in het begin. De situatie was er een van vloeiende en amorfe chaos, waarbij de kwetsbare Kazachse machtsinstellingen eenvoudigweg niet in staat waren de algemene sociale malaise te bevatten. Een competente politieke oppositie is onbestaande: er is geen politieke uitwisseling. De burgermaatschappij heeft geen stem.

Rellen aan de gang

Dus ja: er is een rel aan de gang. En iedereen verliest. Wat nog niet helemaal duidelijk is, is welke conflicterende clans de protesten aanwakkeren – en wat hun agenda is voor het geval zij een kans krijgen om de macht te grijpen. Immers, geen enkel “spontaan” protest kan vrijwel van de ene dag op de andere gelijktijdig in dit uitgestrekte land opkomen.

Kazachstan was de laatste republiek die de ineengestorte USSR verliet, meer dan drie decennia geleden, in december 1991. Onder het leiderschap van Nazarbajev is het land onmiddellijk begonnen met een “multi-vector” buitenlands beleid. Tot nu toe heeft zij zich vakkundig gepositioneerd als een leidende diplomatieke bemiddelaar – van de besprekingen over het nucleaire programma van Iran al in 2013 tot de oorlog in/aan Syrië vanaf 2016. Het doel: zich consolideren als de brug bij uitstek tussen Europa en Azië.

De door China geleide Nieuwe Zijderoute, of BRI, werd in september 2013 officieel gelanceerd door Xi Jinping op de Nazarbayev-universiteit. Het initiatief viel al snel samen met Kazachstans concept van Euraziatische economische integratie, dat voortbouwt op Nazarbajevs Nurly Zhol (“Bright Way”)-project voor overheidsuitgaven, bedoeld om de economie na de financiële crisis van 2008-2009 een impuls te geven.

In september 2015 heeft Nazarbajev in Peking Nurly Zhol op één lijn gesteld met de BIB, waarmee Kazachstan de facto in het hart van de nieuwe Euraziatische integratieorde werd geplaatst. Geostrategisch gezien is ’s werelds grootste door land omsloten natie het geprivilegieerde gebied geworden van interactie tussen de Chinese en Russische visies, de BIB en de Euraziatische Economische Unie (EEU).

Een afleidingsmanoeuvre

Voor Rusland is Kazachstan zelfs van nog groter strategisch belang dan voor China. Het heeft in 2003 het CSTO-verdrag ondertekend. Het is een belangrijk lid van de EAEU. De twee naties hebben belangrijke militair-technische banden en strategische samenwerking in de ruimte in Baikonur. Het Russisch heeft de status van officiële taal en wordt door 51% van de burgers van de republiek gesproken.

Er wonen minstens 3,5 miljoen Russen in Kazachstan. Het is nog te vroeg om te speculeren over een mogelijke “revolutie” met nationale bevrijdingskleuren als het oude systeem zou instorten. En zelfs al zou het gebeuren, dan nog zal Moskou nooit al zijn aanzienlijke politieke invloed verliezen.

Het onmiddellijke probleem is dus te zorgen voor stabiliteit in Kazachstan. De protesten moeten uiteengedreven worden. Er zullen veel economische concessies worden gedaan. Permanente destabiliserende chaos kan eenvoudigweg niet worden getolereerd – en Moskou weet dit. Een andere Maidan – rollend – is uitgesloten.

De Wit-Russische vergelijking heeft laten zien hoe een sterke hand wonderen kan verrichten. De CSTO-overeenkomsten voorzien echter niet in bijstand in geval van een binnenlandse politieke crisis – en Tokajev leek niet geneigd een dergelijk verzoek in te dienen.

Tot hij het toch deed. Hij vroeg de CSTO tussenbeide te komen om de orde te herstellen. Er zal een avondklok worden ingesteld door het leger. En Nur-Sultan kan zelfs beslag leggen op de tegoeden van Amerikaanse en Britse bedrijven die de protesten zouden steunen.

Zo verwoordde Nikol Pashinyan, voorzitter van de Collectieve Veiligheidsraad van de CSTO en premier van Armenië, het: Tokayev noemde een “bedreiging voor de nationale veiligheid” en “soevereiniteit” van Kazachstan, “onder meer veroorzaakt door inmenging van buitenaf”. De CSTO heeft daarom “besloten vredestroepen te sturen” om de situatie te normaliseren, “voor een beperkte periode”.

De gebruikelijke verdachten van destabilisatie zijn welbekend. Zij hebben wellicht niet het bereik, de politieke invloed en een voldoende grote 5de kolonne  om Kazachstan voor onbepaalde tijd in brand te houden.

De 5de kolonne zelf is tenminste zeer duidelijk. Zij eist de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen, een verandering van regime, een voorlopige regering van “achtenswaardige” burgers en – wat nog meer – “de opzegging van alle allianties met Rusland”.

En dan wordt het allemaal een belachelijke farce, wanneer de EU de Kazachse autoriteiten begint te vragen “het recht op vreedzame demonstraties te eerbiedigen”. Dit is hetzelfde als het toestaan van totale anarchie, diefstal, plundering, honderden vernielde voertuigen, aanvallen met aanvalsgeweren, pinautomaten en zelfs de Duty Free op de luchthaven van Almaty volledig geplunderd.

In deze analyse (in het Russisch) komen enkele belangrijke punten aan de orde, zoals: “het internet bulkt van propagandaposters en vooraf opgestelde memo’s voor de rebellen” en het feit dat “de autoriteiten de rommel niet opruimen, zoals Loekasjenko in Wit-Rusland deed”.

Tot dusver lijken de slogans uit vele bronnen te komen – zij prijzen alles aan, van de “westerse weg” naar Kazachstan tot polygamie en de sharia: “Er is nog niet één enkel doel, dat is nog niet vastgesteld. Het resultaat komt later. Het is over het algemeen hetzelfde. De afschaffing van de soevereiniteit, het externe beheer en tenslotte, in de regel, de vorming van een anti-Russische politieke partij.”

Poetin, Loekasjenko en Takajev hebben lange tijd aan de telefoon gezeten, op initiatief van Loekasjenko. De leiders van alle CSTO-leden staan in nauw contact met elkaar. Een uitgebreid plan – als in een massale “anti-terroristische operatie” – is reeds opgesteld. Generaal Gerasimov zal er persoonlijk op toezien.

Vergelijk dit nu eens met wat ik uit twee verschillende hooggeplaatste informatiebronnen heb vernomen.

De eerste bron was expliciet: het hele Kazachse avontuur wordt gesponsord door MI6 om een nieuwe Maidan te creëren vlak voor de Rusland-VS-NAVO besprekingen in Genève en Brussel volgende week, ten einde elke vorm van overeenkomst te voorkomen. Veelbetekenend is dat de “rebellen” hun nationale coördinatie handhaafden, zelfs nadat het internet was verbroken.

De tweede bron is genuanceerder: de gebruikelijke verdachten proberen Rusland te dwingen zich terug te trekken van het collectieve Westen door een grote afleiding te creëren aan hun oostelijke front, als onderdeel van een strategie van wijdverspreide chaos langs de grenzen van Rusland. Het kan een slim afleidingsmanoeuvre zijn, maar de Russische militaire inlichtingendienst houdt de situatie in de gaten. Van dichtbij. En omwille van de gebruikelijke verdachten kan dit – verontrustend genoeg – beter niet worden geïnterpreteerd als een provocatie tot oorlog.

Vertaling uit het Frans: elementen

Origineel artikel op The Saker

Oorspronkelijke tekst: https://www.revueconflits.com/pepe-escobar-analyse-kazakhstan/Categorieën:Geopolitiek

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s