Verwant, maar niet te nauw: Italië en Spanje, een systemische rivaliteit

Vincenzo D’Esposito (2021)

Spanje is een van de grootste rivalen van Italië, zowel in Europa als in de rest van de wereld. Want alles welbeschouwd is er geen toneel waar onze Latijnse neef ons niet bestrijdt met oneerlijke concurrentie en antagonistische diplomatie: van wijn en olijfolieproducten die tegen dumping prijzen op de Italiaanse referentiemarkten worden verkocht tot de dynamiek van Iberische bedrijven in onze buurlanden.

Of het nu gaat om het veroveren van marktaandeel of om het beconcurreren van ons primaat als ondernemer, de modus operandi is altijd dezelfde: oneerlijke concurrentie. Omdat de Spanjaarden gelijksoortige goederen en diensten aanbieden tegen belachelijk lage prijzen. Deze goederen en diensten zijn theoretisch dezelfde, zoals olijfolie of elektriciteitscentrales, maar in de praktijk zijn zij verschillend, omdat de Spaanse verkopers een veel lagere kwaliteit garanderen. En dat deze handelwijze geen toeval is, maar het resultaat van een weloverwogen plan om te profiteren van het moment van coma in de Italiaanse buitenlandse politiek, blijkt wel uit de feiten : de Spanjaarden zitten ons nu overal op de hielen, van Roemenië tot Azerbeijdzjan, via Albanië en Rusland. Zij zijn nog niet in staat ons zoveel schade toe te brengen als Frankrijk, Turkije en Duitsland, maar zij vormen een niet te onderschatten bedreiging.

Evenals de Fransen hebben de Spanjaarden in het verleden getracht de manoeuvreerruimte van Italië te beperken, zowel in Noord-Afrika als in het Middellandse-Zeegebied. Italië van zijn kant is erin geslaagd vriendschappelijke betrekkingen op te bouwen met zowel Marokko als Algerije, waardoor het de poging van zijn neef om de Maghreb te omsingelen te boven is gekomen en een positief imago heeft kunnen opbouwen als tegenwicht voor dat van Spanje, dat in de Maghreb nog steeds als een bezettingsmacht wordt beschouwd vanwege de kwestie Ceuta en Melilla.

De rivaliteit is voelbaar en hardnekkig, maar samenwerking is en blijft mogelijk, omdat Spanje, in tegenstelling tot Frankrijk, Italië niet wil vazaliseren, maar de in Latijns-Amerika verloren invloed en het verloren prestige wil terugwinnen door een inhaalslag te maken in de westelijke ruimte van Eurafrasië.

Illegale immigratie en terrorisme zouden kunnen worden gebruikt als springplank naar de vorming van een Italiaans-Spaanse as die gericht is op een bredere en sterkere samenwerking in de trant van het Verdrag van Aken. En de risico’s – zoals pogingen om van de ontspanning gebruik te maken om het gaspedaal in te trappen in de ongebreidelde strijd tegen Made in Italië – zouden ruimschoots worden gecompenseerd door de voordelen: de mogelijkheid om de Franse hegemoniale ambities in het Middellandse-Zeegebied en Noord-Afrika in te dammen en te verkleinen, de consolidatie van een geopolitiek blok in Europa dat tegenwicht biedt aan de buitensporige macht van het Noorden, en de algemene versterking van de respectieve strategische diepte-agenda’s.

Ook hier is samenwerking mogelijk, aangezien aan alle voorwaarden is voldaan, met inbegrip van de belangrijkste – Spanje en Italië zijn niet twee mogendheden die van nature tot hegemonie zijn voorbestemd en het gaat vooral om een rivaliteit van geringe intensiteit – maar de onderhandelingstafel voor de totstandbrenging van een duurzame overeenkomst van goed nabuurschap zal pas worden geopend wanneer onze politieke klasse terugkeert tot de geschiedenis, de voorkeur geeft aan Realpolitik boven Fantapolitik en het nationaal belang weer centraal stelt op de agenda van buitenlandse zaken

Vertaling: elementen

Oorspronkelijke tekst: http://osservatorioglobalizzazione.it/progetto-italia/cugini-ma-non-troppo-italia-e-spagna-una-rivalita-sistemica/

En: http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2021/11/21/cousins-mais-pas-trop-l-italie-et-l-espagne-une-rivalite-sys-6350523.html  Categorieën:Europese Unie, Geopolitiek

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s