De Europese reactie op de migrantencrisis in Polen en Wit-Rusland is hypocriet

Paul Antonopoulis (2021)

Nu duizenden illegale immigranten vanuit Wit-Rusland Polen proberen binnen te komen, is de Europese aandacht gericht op de mogelijke repercussies van het optreden van president Alexander Loekasjenko. Loekasjenko heeft een migrantencrisis gecreëerd aan de Poolse grens, waarschijnlijk als reactie op de dagelijkse druk die Wit-Rusland ondervindt van zijn Baltische en Poolse buren. Wat opvalt aan deze migrantencrisis is de Europese reactie erop, vergeleken met de op soortgelijke wijze gefabriceerde migrantencrisis die Turkije regelmatig aan de Griekse grenzen uitlokt, met name in februari en maart 2020.

Tijdens de recente ontmoeting in Brussel tussen de ambassadeurs van de EU-landen heeft de Poolse ambassadeur Andrzej Sadoś de huidige situatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland toegelicht. Hij kondigde aan dat Polen volgende week aan de ambtenaren en ambassadeurs van de Europese Commissie bewijzen zal voorleggen van de activiteiten van de Wit-Russische autoriteiten aan de grens.

Na de bijeenkomst werd de roep om sancties tegen Wit-Rusland luider.

De laatste maanden hebben Litouwen, Letland en Polen te maken gehad met een toename van het aantal illegale migranten die vanuit Wit-Rusland binnenkwamen. Loekasjenko zei dat Minsk de toestroom van illegale migranten naar de EU niet langer zou tegenhouden, omdat het land “het geld noch de kracht” heeft om dat te doen als gevolg van de bestaande sancties.

Ondanks Loekasjenko’s bewering dat Wit-Rusland niet over de middelen beschikt om de migrantencrisis aan te pakken, is er overweldigend bewijs dat zijn land de crisis veroorzaakt door het aantal vluchten uit migrantenhaarden als Irak en Turkije zonder visumplicht te verhogen. Een Syrische man die migranten organiseerde om van Iraaks Koerdistan naar Wit-Rusland te gaan, vertelde de BBC dat met de versoepeling van de visumregels, “ik wist dat het hetzelfde zou zijn als wat er in 2015 met Turkije gebeurde.”

In 2015 lag de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan overhoop met de EU omdat hij er niet in slaagde voldoende steun te krijgen voor zijn oorlog tegen Syrië. Hij liet honderdduizenden migranten door Turkije naar Griekenland stromen tot de EU uiteindelijk instemde met een overeenkomst van 6 miljard euro om het land te helpen de kosten van de toestroom op te vangen. Dit ondanks het feit dat Ankara’s financiering, bewapening en opleiding van terroristische organisaties, waaronder ISIS en Al Qaida, de eigenlijke oorzaak was van de vlucht van miljoenen Syriërs naar Turkije.

Turkije schendt voortdurend de overeenkomst met de EU door migratie als wapen tegen Griekenland te gebruiken, een strategie die Turkije al lang volgt. Men herinnert zich dat Turgut Özal, de toenmalige president van Turkije, in de jaren negentig provocerend pochte: “Wij hoeven geen oorlog tegen Griekenland te voeren. We hoeven ze alleen maar een paar miljoen immigranten te sturen en dan zijn we klaar. Hoewel de EU en Turkije op 18 maart 2016 een overeenkomst hebben ondertekend om de stroom migranten en vluchtelingen naar Griekenland in te dammen, heeft Ankara deze stromen nooit echt tegengehouden. Turkije heeft in februari-maart 2020 een nieuwe migrantencrisis veroorzaakt door ten onrechte te beweren dat Griekenland open was en migranten per bus naar de grens te brengen.

De reactie van Europa tussen de Turkse en de Wit-Russische migrantencrisis is echter zeer verschillend. Hoewel sommige landen, waaronder Polen, de inspanningen van Griekenland om de migrantencrisis van 2020 aan te pakken steunden, werden oproepen tot sancties tegen Turkije snel verworpen door alle hoeken van de EU. De roep om nieuwe sancties tegen Belarus was daarentegen vrijwel unaniem.

Norbert Röttgen, voorzitter van de Duitse commissie voor buitenlandse zaken en lid van de Bondsdag, zei op Twitter: “We moeten Loekasjenko veel consequenter sanctioneren. Zijn poging om de EU te destabiliseren wordt op zijn minst getolereerd, zo niet gesteund, door Poetin. Het is onaanvaardbaar dat de EU zwijgt ten aanzien van dit Russische beleid. Tijdens de Griekse migrantencrisis van 2020 heeft Röttgen nooit sancties tegen Ankara voorgesteld, maar eerder opgeroepen tot nieuwe onderhandelingen om Turkije met nog meer geld te belonen, terwijl het de stroom migranten naar Griekenland nooit echt heeft gestopt.

Maandag drong voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie er bij de EU-lidstaten op aan nieuwe sancties tegen Belarus op te leggen: “Ik vraag om goedkeuring van uitgebreide sancties, mogelijke sancties tegen betrokken luchtvaartmaatschappijen uit derde landen. We willen ook een humanitaire crisis voorkomen en zorgen voor een veilige terugkeer.” Tijdens de Griekse migrantencrisis van 2020 verzette de Europese Commissie zich tegen alle sancties tegen Turkije, maar nu dringt zij er samen met Wit-Rusland op aan om sancties aan te nemen.

Dit tegenstrijdige gedrag toont aan dat de EU niet eensgezind is om de migrantenstroom tegen te houden, maar de huidige crisis eerder aangrijpt om Wit-Rusland en zelfs Rusland aan te pakken, aangezien Aeroflot betrokken is bij het vervoer van migranten. Aangezien een groot deel van Europa in de financiële sector diep verbonden is met Turkije, wil het het land geen sancties opleggen. Wit-Rusland geniet een dergelijk voorrecht echter niet, en hoewel het zich op soortgelijke wijze als Turkije gedraagt, zal het waarschijnlijk sancties opgelegd krijgen die Turkije altijd heeft weten te vermijden.

Vertaling: elementen

Oorspronkelijke tekst: La réponse européenne à la crise des migrants en Pologne et au Bélarus est hypocrite (breizh-info.com)Categorieën:Europese Unie, Internationaal

Tags: , , , , , , ,