Pegasus en de cyberspace-oorlogen

Deze in de ene landen verzengen hete en en andere landen kleddernatte zomer wordt enigszins opgefleurd door een Israëlisch spionageverhaal met NSO in de hoofdrol, een cyberbeveiligingsbedrijf dat aan de halve wereld zijn geavanceerde spionagesysteem Pegasus heeft verkocht, dat in staat is met ongekend gemak communicatiesystemen te infiltreren, zonder enige interactie van de gebruiker.

Het enige dat nodig is, is het telefoonnummer van de betrokkene, aldus de openbare demonstratie van het bedrijf aan de Saoedische autoriteiten, die tijdens de voorstelling werd gevraagd een smartphone te kopen in de nabijgelegen supermarkt en hun vervolgens alleen het toestelnummer te geven. De demonstratie was een groot succes, de Saoediërs waren extatisch en klaar om de nodige contracten te ondertekenen.

Een anekdote in Haaretz vertelt hoe Netanyahu de belangrijkste sponsor van het bedrijf was. Het artikel illustreert de punctuele correlatie tussen de reizen van de voormalige Israëlische premier over de hele wereld en de aankoop van Pegasus door geïnteresseerde landen.

Een verrassende stiptheid, waarvoor we verwijzen naar de Israëlische krant. Natuurlijk is dit een spel voor iedereen, aangezien NSO niet het enige bedrijf is dat dergelijke producten verkoopt (het bevindt zich in goed gezelschap van de Amerikanen, de Russen en vele anderen), maar het feit dat Pegasus aan autoritaire regimes werd verkocht en werd gebruikt om journalisten en oppositieleden te bespioneren, werpt een schaduw over deze operaties.

Commerciële en geopolitieke operatie

Deze operaties, legt Haaretz verder uit, waren niet alleen van commerciële aard, maar hadden ook een “geopolitieke” waarde. Zozeer zelfs dat in het artikel ook melding wordt gemaakt van de Israëlische defensie, die wordt verzocht de nodige vergunningen te verlenen voor de verkoop van gesofisticeerde software aan derde landen.

De Israëlische krant noemt een aantal voorbeelden waarbij hogerhand het bedrijf in kwestie, maar ook andere (ook Israëlische) rivalen, de wet voorschreef. Voorbeelden: “NSO-oprichter en CEO Shalev Hulio (foto)” vertelde Haaretz dat “nadat het bedrijf had besloten de zogenaamde noodknop op zijn software in te drukken, waardoor degenen die misbruik maakten van zijn Pegasus-systeem werden uitgeschakeld, het een verzoek kreeg om het om diplomatieke en defensieredenen weer in te schakelen.

De software lijkt met name te zijn gebruikt om de Abraham-overeenkomst met de Golfstaten te begeleiden, maar ook om een “oververhitting” van de betrekkingen tussen Riyad en Teheran aan te moedigen, een ontwikkeling die in het belang van Israël is.

Kortom, hoewel zij door particulieren waren opgericht en werden geleid, handelden de NSO en haar zusterorganisaties in coördinatie met het Israëlische staatsapparaat. Deze hypothese werd ook naar voren gebracht door de Washington Post, die kopte: “Amerikaanse en EU-veiligheidsfunctionarissen op hun hoede voor banden tussen NSO en Israëlische inlichtingendienst”. En dus in de subkop: “Ambtenaren en analisten zeggen dat het Israëlische bedrijf voor bewakingstechnologie een product van wereldklasse heeft gemaakt, maar sommigen vermoeden een relatie met de Israëlische regering.

De cyberspace oorlogen

NSO ontkent de aantijgingen en beweert het slachtoffer te zijn van een georkestreerde campagne, wat in eerste instantie voor de hand ligt en in tweede instantie meer dan aannemelijk is, aangezien het een open geheim betreft, dat door vele bedrijven in de sector wordt gedeeld, en dat is opgedoken om een uitgesteld schandaal te creëren.

Dat gezegd hebbende, is het waarschijnlijk goed dat de wereld, althans voor één keer, vraagtekens kan zetten bij bepaalde operaties en mengsels; en meer in het algemeen, bij de meervoudige betekenissen van de term cyberbeveiliging.

Vertaling: rv

Oorspronkelijke tekst: https://piccolenote.ilgiornale.it/52443/pegasus-e-le-guerre-cyberspaziali

En: Pegasus et les guerres du cyberespace : Euro-Synergies (hautetfort.com)Categorieën:Geopolitiek, Internationaal

Tags: , , , ,