Witte Huis houdt bouw Nord Stream 2 niet langer tegen

(2021)

Het Witte Huis heeft toegegeven dat het er niet in is geslaagd de aanleg van de Nord Stream-2 gaspijpleiding tegen te houden. Dit heeft de woordvoerster van de Amerikaanse president, Jen Psaki, verklaard, meldt RIA Novosti.

Volgens haar is het nieuwe staatshoofd, Joe Biden, met zijn werkzaamheden begonnen toen 95% van het project reeds was uitgevoerd. De woordvoerster stelde een retorische vraag over hoe de nieuwe Amerikaanse regering de reeds bijna voltooide aanleg van de pijpleiding in een ander land zou kunnen tegenhouden. Tegelijkertijd benadrukte Psaki dat Washington Nord Stream 2 nog steeds een slecht idee vindt.

De woordvoerster van het Witte Huis merkte ook op dat de VS “belangrijke stappen” hadden gezet toen zij sancties tegen het project instelde.

Begin mei bevestigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de opheffing van de sancties tegen Nord Stream-2.

“Het is in het nationaal belang van de Verenigde Staten om de uitvoering van de sancties tegen Nord Stream 2 AG, het hoofd Matthias Warnig en de werknemers van Nord Stream 2 AG op te schorten,” verklaarde Anthony Blinken, hoofd van het agentschap.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Nord Stream 2-pijpleiding in 2019 in gebruik zou worden genomen. Als gevolg van door de Verenigde Staten opgelegde beperkingen begonnen de deelnemers aan de bouw zich echter uit het project terug te trekken. De termijnen voor de uitvoering ervan zijn herhaaldelijk uitgesteld. Nord Stream-2 is momenteel voor 95% gereed. De lengte van het onvoltooide traject bedraagt thans 80 kilometer.

Vertaling:

Originele tekst: Lenta.ruCategorieën:Geopolitiek

Tags: , , , , , ,