De toetreding van Oekraïne tot de NAVO: tegen Rusland zijn de VS bereid Europa op te offeren

Karine Bechet-Golovko (2021)

De Verenigde Staten verklaren dat zij de toetreding van Oekraïne tot de NAVO steunen, terwijl op het grondgebied van Oekraïne een militair conflict woedt en de territoriale kwestie op de agenda van de internationale gemeenschap staat. Rusland van zijn kant waarschuwt dat deze stap niet alleen het probleem van Donbass niet zou oplossen, maar de situatie nog ingewikkelder zou maken. Is dit uiteindelijk niet het doel van dit conflict, is dit niet de rol die aan Oekraïne is toebedeeld, zoals aan al die landen die hun soevereiniteit verkopen? Een speelbal te worden in de handen van hen die het land in kwestie zullen gebruiken tot het stuk is. De Europese landen moeten – dringend – de consequenties trekken, voordat zij bij het grof vuil van de geschiedenis gezet worden. Wat is hun belang bij dit waanzinnige avontuur?

Sinds Maïdan heeft Oekraïne niet opgehouden te verklaren dat het zo graag tot de NAVO zou willen toetreden, dat het een actief lid zou willen zijn, een volwaardig lid, tot in het absurde toe. Maar alle gekheid op een stokje, hoe kan een regering die die naam waardig is, anno 2016 in een wet verklaren dat toetreding tot de NAVO het hoofddoel van het nationale beleid is? Hoe kan het zo diep zinken om in 2019 zelfs in de Oekraïense grondwet te schrijven dat het land op weg is naar integratie in de Europese Unie en de NAVO? Hoe kan men zich zo openlijk prostitueren, zonder enige schroom, zonder een greintje waardigheid? Hoe kan men zijn volk onderwerping, instrumentalisering en tenslotte slavernij opleggen ten bate van andere belangen?

Sedertdien zijn de NAVO-missies openlijk in Oekraïne gevestigd, waarbij het Oekraïense leger wordt opgeleid, dat aldus in staat zal zijn de burgers in het oosten van zijn land efficiënter te doden. En zo staat Oekraïne toe de extreme spanning met Rusland in stand te houden, waarvoor het reeds heeft betaald met het verlies van de Krim, die zonder Maïdan nog steeds Oekraïens zou zijn. In dit tempo kan dat beleid Rusland ertoe brengen de Donbass te integreren om de bevolking te redden die aan een aangekondigde genocide is blootgesteld, terwijl Rusland zich blijft beroepen op de akkoorden van Minsk, volgens welke de Donbass Oekraïens is en moet blijven.

Maar wanneer een land een spel speelt waarop het geen vat heeft, betaalt het de prijs die het opgelegd krijgt door zijn meesters, diezelfde meesters die het hebben toegestaan de deur de topliga te openen. Dat heeft al zoveel gekost dat er geen weg terug lijkt.

En het conflict in de Donbass duurt voort en wordt sterker nu het Oekraïense leger door de NAVO is “opgeleid”. En de “havikken”, opgehitst door de schitterende operatie in Nagorno-Karabach, hopen de geschiedenis te herhalen met de Donbass. Zij hebben zeker geen les getrokken uit de Georgische avonturen – ook in twee fasen- die voor hen in een nederlaag eindigden. De tweede keer greep Rusland in. En Rusland, ook al wil het geen gewapend conflict aan zijn grenzen beginnen, ook al is het ondenkbaar dat het een militair conflict begint, het zal niet kunnen toestaan dat de Donbass wordt uitgemoord. Of deze genocide nu wordt gepleegd onder Oekraïense of  NAVO-vlag, het zal geen andere keuze hebben dan in te grijpen. De NAVO-lidstaten moeten zich bezinnen over wat hun nationale belangen in de regio werkelijk zijn, het zijn namelijk hun soldaten die naar ginder zullen sturen om hun hachje voor die belangen te wagen.

Kan de situatie werkelijk veranderen sinds Oekraïne zich opmaakt om toe te treden tot de NAVO, aangezien de NAVO nu eens talmt met de toetreding, dan weer Oekraïne voor zijn eigen agenda gebruikt, en de kandidaat-lidstaat dan weer laat wachten? Het is een kwestie van politieke wil.

De VS zeggen dat zij de toetreding van Oekraïne tot de NAVO steunen, omdat zij de “territoriale integriteit” van Oekraïne steunen, maar het besluit moet door de NAVO-leden worden genomen. Concreet: de VS wil het conflict in Oekraïne verder escaleren in de strijd tegen Rusland, maar het is aan de NAVO-lidstaten, goed in die richting gemanipuleerd met het vijandbeeld van Rusland, om collectief verantwoordelijkheid te nemen voor de escalatie van het conflict met Rusland en het risico van een directe confrontatie. Dit conflict, ver van de Verenigde Staten, zou de rest van Europa wel eens kunnen overspoelen.

Van zijn kant zegt de perfect door de Amerikanen gebriefte Zelensky, dat hij gelooft dat alleen de toetreding van Oekraïne tot de NAVO een einde zou maken aan het conflict in Donbass.

Waarom? Omdat Rusland verondersteld wordt te beven van angst voor het in de globalistische waan oprukkende Westen… Een waan waar Rusland niet meteen van onder de indruk is. Dimitri Peskov Enerzijds waarschuwt ervoor dat een dergelijk besluit niet kan worden genomen zonder de steun van zijn bevolking, en de bevolking van het oosten van het land is overwegend tegen de toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Deze stap zal uiteraard de interne situatie in het land niet tot rust brengen. Anderzijds herinnerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eraan dat de provocaties van het Oekraïense leger aan de frontlinie voortdurend toenemen en een gevaar vormen voor de burgerbevolking, waaronder Russische burgers in de Donbass. Hij verklaarde ook dat Rusland bereid is zijn veiligheid te verdedigen, ongeacht het scenario. Zoals Peskov ook benadrukte en zonder in details te treden, blijft de veiligheid van het land en de Russische burgers de prioriteit en van de staat en van de president persoonlijk.

Terwijl het discours blijft escaleren, zijn op sociale netwerken ooggetuigenvideo’s verschenen waarop te zien is hoe NAVO-pantsers Oekraïne binnenkomen via Polen en op weg zijn naar de frontlijn. Dit komt bovenop de opeenhoping van Oekraïense artillerie, infanterie, luchtmacht en “NAVO-adviseurs” aan de grens van Donbass. In maart 2021 ging het om de consolidering van de Oekraïense strijdkrachten en hun troepenbewegingen:

En zoals Denys Pushilin, leider van de Donetsk-republiek vandaag zei in zijn persconferentie, “in geval van een aanval door het Oekraïense leger, zullen de troepen van Donbass niet stoppen bij de grens van de voormalige regio’s Donetsk en Lugansk”.

Vertaling: rv

Oorspronkelijke tekst: http://russiepolitics.blogspot.com/2021/04/Categorieën:Geopolitiek

Tags: , , , , , , ,