Het Suez-kanaal geblokkeerd: spelen de Verenigde Staten paniekvoetbal?

Press TV (2021)

Bestaat er een verband tussen de fotogenieke blokkering van het Suezkanaal en de recente spectaculaire aanval van Ansarallah (Houthi’s, nota van de vertaler) op de olietanks van de oostelijke, westelijke en zuidelijke Saoedische haven Jizan van Aramco, waarbij 18 drones en 8 ballistische raketten werden gebruikt, anderzijds? Sommigen zouden het zien de blokkering van Suez als een straf tegen Egypte, dat te veel met Rusland te flirtte, zelfs een Sovjet marinebasis heeft geopend en Russische wapens heeft gekocht, en een verbaal opbod nooit Jemen heeft gebombardeerd, noch huurlingen heeft gestuurd om tegen de “Houthis” te vechten, noch het Suezkanaal heeft gesloten voor de “Iraanse” doorvoer van olie over zee, zelfs niet op het hoogtepunt van de sancties, bijvoorbeeld ten opzichte van Syrië. Het Suez-kanaal, waavoor Europa, het voornaamste slachtoffer van de blokkade, niet eens een vinger durft uit te steken, omdat het nu volledig gekoloniseerd is door de “bevrijders van Normandië”, komt vooral China ten goede, dat via dit kanaal een groot deel van zijn export naar het oude continent stuurt en de winsten opstrijkt, zelfs tijdens deze pandemie, nu het politieke en economische Westen aan het instorten is.

Welnu, Egypte, dat zorgvuldig heeft vermeden in een oorlog met Ethiopië betrokken te raken of zich met het Libische wepennest te moeien, betaalt vandaag de prijs van zijn opeenvolgende stappen om zich uit de Amerikaanse invloedssfeer los te trekken. Sinds de sluiting van het Suezkanaal verlies Egypte ongeveer 9 miljard dollar. Maar wat er bij het Suezkanaal gebeurt, gaat verder dan Egypte: deze zaterdag hebben China en Iran in Teheran een strategische overeenkomst voor 25 jaar ondertekend, die een geostrategische aardbeving veroorzaakt. Deze overeenkomst brengt een nieuwe energiedynamiek op gang, waardoor de Verenigde Staten en hun acolieten, verzameld binnen een volledig verziekte en geïnstrumentaliseerde OPEC, mogelijk van hun energiemonopolie worden beroofd.

Aangezien Iran al zo lang aan sancties is onderworpen en de OPEC via Arabië en Aramco, waarvan de aandelen meestal aan Westerse oliemaatschappijen worden verkocht, slechts de barometer van de Amerikaanse belangen is, is een Chinees-Iraanse as noodzakelijkerwijs het ergste wat de VS kan overkomen. Vooral sinds begin maart is Aramco een schim van zichzelf als het gaat om investeringsgaranties: op vrijdag 26 maart, en voor het eerst sinds de aankondiging van Operatie Dissuasion 5, waarbij het Jemenitische verzet het Saoedische oliehart, Ras Tanoura en Khabir met 22 drones en raketten bestookte – dwars door 12 met Patriots uitgeruste luchtafweerzones –  heeft Ansarallah Aramco zowel het oosten, westen en zuiden van het Saoedi-Arabië bestookt. Ras Tanoura met zijn 20.000 Amerikaanse en Britse ambtenaren verschanst in hun vestigingen en parken beefde opnieuw, waardoor de Amerikanen zich afvroegen of de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten wel nog houdbaar is.

En er is alle reden om deze vraag te stellen, aangezien het akkoord die op 27 maart 2021 in Teheran is ondertekend, in de woorden van de Chinese minister van buitenlandse zaken, een lange-termijnvisie weerspiegelt. De opeenvolgende aanvallen van het Jemenitische verzet zijn niet alleen bedoeld om het Jemenitische bloed te wreken: dat verzet is een mogelijke bedreiging voor  de as van de VS/NAVO/Israël in de regio. Vrijdag, op de zesde verjaardag van de oorlog van de Saoedische aanvalscoalitie tegen Jemen, heeft de voorzitter van de Hoge Politieke Raad in Jemen, Mahdi al-Mashat, scherpe kritiek geuit op het stilzwijgen van de internationale gemeenschap ten aanzien van de misdaden van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten, en vervolgens verklaard: “Jullie hebben een nieuwe politieke realiteit gecreëerd. De VN maakt zich zorgen wanneer wij gebruik maken van onslegitieme recht om ons te verdedigen, en zwijgt wanneer wij worden aangevallen. Maar met jullie zal de wereld er anders uitzien.”

De Amerikanen en hun bondgenoten, proberen sinds 2013 hun hegemionie te bestendigen op de rug van Jemen, maar nu zijn de zaken omgedraaid. De Verenigde Staten hebben geprobeerd controle te krijgen over de Jemenitische eilanden en met name Socotra. Olie en gas uit de Perzische Golf en een groot deel van China’s industriële export en maritieme handel van oostelijk en zuidelijk Afrika naar West-Europa passeren langs Jemen.

Socotra ligt ongeveer 3.000 kilometer van de Amerikaanse marinebasis in Diego Garcia, en de Amerikanen zijn daar in coördinatie met het regime van president Saleh begonnen met het plaatsen van radars. Vanaf dat moment wilden zij er een basis van maken, dus hebben zij tussen 2002 en 2013 een bloedbad aangericht onder de Jemenieten, waarbij zij tussen 134 en 234 dronebombardementen hebben uitgevoerd, om nog maar te zwijgen van de raketten die werden afgevuurd vanaf oorlogsschepen die in de Golf van Aden voeren. Maar Socotra bleef Jemenitisch. Kunnen zij de situatie in hun voordeel keren nu het verzet dagelijks Aramco bestookt met raketten met een bereik van 1 400 km? Niets is minder zeker en Peking lijkt de boodschap begrepen te hebben.

Indien de VS het Suezkanaal hebben gesloten is het niet minder of meer dan paniekvoetbal, zelfs als dit betekent dat zij hun eigen bondgenoten moeten opofferen, zodat deze geostrategische aardbeving, namelijk de alliantie China-Jemenitisch verzet-Rusland, het niet haalt…. En dan te bedenken dat de Verenigde Staten bereid zijn te helpen bij het opruimen van het containerschip dat al vier dagen het Suezkanaal blokkeert, met name door een team van deskundigen van de Amerikaanse marine te sturen dat zeer snel ter plaatse zou kunnen zijn! En dat de woordvoerder van het Central Command (Centcom) van het Amerikaanse leger, commandant Bill Urban, zelfs aangaf dat het Pentagon al een mogelijke missie ter plaatse aan het plannen was, omdat “het Central Command van de VS, dat het hele Midden-Oosten bestrijkt, verantwoordelijk is voor de bescherming van het scheepvaartverkeer in de regio”. Het ziet ernaar uit dat de botsing tussen de VS en China niet in de Chinese Zee of de Perzische Golf zal plaatsvinden, maar in de Rode Zee … en daar heeft het Aziatische kamp een duidelijke voorsprong.

Vertaling : rv

Oorspronkelijke tekst: http://french.presstv.com/Detail/2021/03/27/648161/Arabie-saoudite-Y%C3%A9men-%C3%89tats-Unis-Socotra-Biden-Paix-?fbclid=IwAR0hoyebxe74ND_suNoMqzg2oFrwzQwsvdF8jrmAXkpFbFxrbZb8RW7kg-M

Nota : Press TV is een Iraanse oveheidsnieuwswebsite.Categorieën:Geopolitiek

Tags: , , , , , , , , , , ,