Gesprek met Aleksandr Doegin: VS-president Biden ziet Rusland als grootste vijand van de globalisering

Gesprek opgetekend door Bernhard Tomaschitz (2021)

De Russische politicoloog, publicist, politiek filosoof en hoogleraar aan de prestigieuze Lomonosov Universiteit, Prof. Dr. Aleksandr Doegin over het verwachte beleid van de VS ten aanzien van Rusland, Europa in de klauwen van het globalisme en over oppositiepoliticus Navalny.

Op 4 februari zei de nieuwe Amerikaanse president Biden in een toespraak dat de Verenigde Staten Rusland duur zullen betalen als Rusland doorgaat met zijn vermeende agressieve acties. Wat verwacht u van Biden’s presidentschap met betrekking tot Rusland?

Aleksandr Doegin: Biden is geen conservatieve politicus. Hij is niet zoals Obama en hij is zeker anti-Trump in zijn standpunten en hij beschouwt Rusland als de belangrijkste vijand van Amerika en de belangrijkste vijand van de globalisering. Maar dat is niet de schuld of de schuld van Rusland, het is een soort politieke wetmatigheid omdat president Biden en zijn entourage de Verenigde Staten als de belangrijkste motor van de globalisering beschouwen en omdat  Rusland zich daartegen verzet. Trump richtte zich eerst op de trots en de nationale belangen van Amerika, en het kon hem niet schelen dat Rusland zijn eigen gang ging. Trump oefende dus geen druk uit op Poetin of Rusland, tenzij de Russische belangen strijdig waren met de Amerikaanse belangen.

 Maar Biden heeft een andere strategie, hij heeft een ander idee van het machtsevenwicht in de wereld. Trump was geen bewonderaar van klassieke geopolitieke concepten, hij was een tegenstander van globalisering en een anti-globalist. En Biden is precies het tegenovergestelde daarvan: Biden is een aanhanger van het klassieke geopolitieke concept van zeemacht tegenover landmacht – in dit concept wordt Rusland duidelijk gedefinieerd als een landmacht – Biden is een globalist die de Russische soevereiniteit, de Russische onafhankelijkheid en bepaalde specifieke Russische waarden, de Russische identiteit en cultuur beschouwt als een bedreiging voor de globalisering en de oprichting van een wereldregering. In de ogen van Biden is Rusland dan ook de ware vijand van de beschaving, de vijand van de Verenigde Staten. Biden geeft voorrang aan de agenda van de globalisten, boven de belangen van de Verenigde Staten. Een van zijn campagne slogans was “build back better.” Wat betekent “better”, wat betekent “build back”? Net als andere globalisten bedoelde Biden een terugkeer naar de strategie van globalisering die in de tijd van Trump zo goed opgegeven als was.

Is het niet gevaarlijk dat Biden minder de president van de VS is dan dat hij een van de leidende figuren is van de globalisering?

Het is zeer gevaarlijk omdat het een soort ideologische benadering van het buitenlands beleid is, geen door realpolitik geïnspireerde benadering, en het is niet gebaseerd op een rationele berekening van de Amerikaanse belangen, maar eerder op autoritaire globalistische beginselen. Elke cultuur, elke samenleving die deze globalistische agenda afwijst – ook de Verenigde Staten onder Trump – wordt als vijand gezien.

Rusland werkt nauw samen met China, vooral op economisch gebied in het kader van de Nieuwe Zijderoute. Hoe beoordeelt u de kansen op een grotere Euraziatische integratie ?

Ik denk dat deze integratie al begonnen is. Nu, tijdens het presidentschap van Biden, zal deze integratie versnellen omdat onze twee landen, Rusland en China, en ook andere landen, daartoe gedoemd zijn vanwege de globalisten. Wij worden in de richting van de vorming van een dergelijke alliantie geduwd omdat er, ondanks de vele verschillen tussen het Russische en het Chinese beleid, ook veel overeenkomsten zijn, zoals de afwijzing van globalisering en globalisme. China probeert te profiteren van een aantal kansen die de globalisering biedt, en Rusland probeert zich te verzetten tegen de globalisering en de Russische onafhankelijkheid te beschermen en te behouden.

Ik denk dat het beleid van de Verenigde Staten onder Biden, en andere globalistische kringen de totstandkoming van een sterke Russisch-Chinese alliantie zal bevorderen. Poetin kondigde dit tijdens zijn ontmoeting met Xi Jinping reeds aan met de term “groter Eurazië”. Ik denk dat deze inspanningen in de nabije toekomst zullen worden voortgezet. Er is reeds een confrontatie aan de gang tussen Eurazië en het Atlantisme, tussen unipolariteit en multipolariteit, en deze keer zou het wel eens de beslissende eindstrijd kunnen worden.

Hoe ziet u Europa eigenlijk? In Europa werd de verkiezing van Biden toegejuicht, en als de spanningen tussen de VS en Rusland oplopen, zullen de Europese landen de prijs betalen, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de sancties tegen Rusland.

Op dit moment zijn de belangrijkste Europese leiders overtuigde globalisten en liberalen. De Europese Unie is immers gebaseerd op het concept van vernietiging en afschaffing van de soevereiniteit en de natiestaten. De Europese Unie is een schepping en de politieke manifestatie van het globalisme. Daarom zijn de Europese leiders blij met Biden en de terugkeer van het globalisme naar het Witte Huis. Dit betekent dat de EU zich steeds vijandiger opstelt tegenover Rusland. Sommige leiders, zoals Macron of Merkel, zullen proberen te bemiddelen tussen Rusland en de Verenigde Staten, maar zullen daarin falen. Ik denk dat Europa te veel verstrikt is geraakt in dit globalisme en dit liberalisme dat de Europese samenleving, cultuur en identiteiten vernietigt. Europa is gekaapt door deze globalistische bende die de macht heeft overgenomen.

De afgelopen dagen en weken is Rusland in het Westen, met name de Verenigde Staten, zwaar bekritiseerd vanwege de arrestatie en veroordeling van oppositiepoliticus Alexei Navalny. Maar wie is Navalny? Is hij een pro-Westerse liberaal of een aanhanger van de Nieuwe Wereldorde en het globalisme?

Absoluut! In het Westen is hij zeer bekend maar in Rusland kent bijna niemand hem. Hij werd door het Westen gekozen om de Russische liberale oppositie te vertegenwoordigen. Hij is een marionet en een instrument van het globalisme en heeft absoluut geen steun buiten jonge demonstranten. Hij heeft veel minder steun dan oppositiepolitica Tichanovskaja in Wit-Rusland en is geen politieke factor. Navalny wordt afgewezen door alle politieke stromingen: traditionele liberalen, oppositieleden, nationalisten en patriotten.

Alle reacties en protesten vanuit de Europese Unie zijn volkomen kunstmatig. Ik noem dat een zuiver virtuele politiek. Het zijn globalisten en zij hebben deze figuur uit het niets geschapen, en zij beginnen te geloven dat hij iets belangrijks vertegenwoordigt, iets werkelijk groots. Dit is een totale misvatting, want Navalny wordt gezien als een kleine crimineel die de wet vaak heeft overtreden. Maar in de ogen van westerse globalisten en liberalen vertegenwoordigt Navalny de echte oppositie en, in zekere zin, een soort alternatieve regering. Dit leidt tot de belachelijke situatie dat het Westen boos is om niets. Het gaat allemaal om een virtueel beeld van hi-tech en propaganda en het Westen heeft alle zin voor realiteit verloren, en gelooft zijn eigen illusies. Hetzelfde virtuele beeld van de globalisten zagen we bij de Amerikaanse verkiezingen: diabolisering, het hacken van accounts op de sociale media en vervalsing van verkiezingsuitslagen. De globalisten creëren een illusie, vervolgens geloven zij in hun eigen illusie en leven volledig in die illusoire wereld.

U had het eerder over Wit-Rusland: verwacht u een revolutie in Minsk naar het voorbeeld van de Maidan zeven jaar geleden in Oekraïne, die door het Westen en vooral door de VS werd gesteund?

Ik denk dat president Loekasjenko al gewonnen heeft en de gevaarlijke fase van het protest heeft overleefd. De kleurenrevolutie in Wit-Rusland behoort reeds tot het verleden, zij heeft reeds plaatsgevonden en zij was geen succes door de sterke positie van Loekasjenko en door zijn steun van Rusland. Loekasjenko is niet iemand die als Ruslands voornaamste bondgenoot wordt beschouwd, want er is veel kritiek van Moskou op Minsk en vice versa. Maar Rusland begrijpt dat het beter is om een niet zo populaire figuur als Loekasjenko in Minsk te hebben dan wat in Oekraïne gebeurd is, waar nu een nationalistische, globalistische, anti-Russische junta aan de macht is.

Ik zie geen tekenen van een kleurenrevolutie in Wit-Rusland. Maar ik denk dat de globalisten het protest in Wit-Rusland zullen blijven steunen en misschien zullen ze hetzelfde proberen te doen in Rusland. Maar in Rusland is daar helemaal geen basis voor. In Rusland is niet iedereen blij met Poetin, maar niemand wil herhalen wat er op de Maidan of in Minsk is gebeurd. Met Biden aan de macht in de VS, denk ik dat Biden dat Rusland zich moet voorbereiden en een manier moet uitdokteren om om te gaan met een Amerikaanse regering die niet aarzelt om kleurenrevoluties tegen het eigen volk te gebruiken. Wij weten met wie wij te maken hebben en Rusland begrijpt de ernst van het gevaar dat uitgaat van een aantal Westerse aanhangers van het protest.

Vertaling: rv

Oorspronkelijke tekst: “Biden betrachtet Russland als Hauptfeind der Globalisierung” – ZurZeitCategorieën:Geopolitiek

Tags: , , , , , , , ,