Amerikaanse dreigementen en Duits verzet rond Nord Stream 2

Antoine de Lacoste (2021)

De Nord Stream 2 pijpleiding, die al geruime tijd in aanbouw is, is bijna voltooid, maar de laatste kilometers zijn het moeilijkst.

Deze strategische prestatie, bedoeld om Nord Stream 1 te verdubbelen om de gasleveringen aan Duitsland te verdubbelen, is het voorwerp van felle wrijving tussen Rusland, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

De eerste acteur is natuurlijk Rusland. Het is zijn zwaargewicht Gazprom dat het project leidt. Het doel van Rusland is drieledig: de leveringen aan Duitsland opvoeren, de Oekraïne, waarmee de betrekkingen slecht zijn, omzeilen en zijn positie als belangrijkste gaspartner van Europa versterken.

Duitsland voldoet graag aan de eerste doelstelling en weet ook dat de doorgang door Oekraïne de zaken compliceert en de kosten verhoogt. Zij sluit daarom de ogen voor de geopolitieke spanningen in de Donbass, die de facto wordt geregeerd door pro-Russische separatisten.

De VS verzet zich tegen dit project, dat hun ambities op het gebied van de export van schaliegas dwarsboomt. De Duitsers willen dit gas niet omdat het veel duurder is dan Russisch gas en de kosten van een produkt wegen vaak zwaarder dan ideologische overwegingen in eigen land.

De Amerikanen schakelden vervolgens een versnelling hoger en dreigden met sancties tegen allen die bij dit project betrokken waren. Bedrijven, natuurlijk, maar ook individuen.

De burgemeester van het stadje Sassnitz (Duitsland) heeft een dreigbrief van de Amerikaanse Senaat ontvangen omdat een bij de bouw betrokken boot in de haven van de stad voor anker lag. Verscheidene ambtenaren van de autonome haven ontvingen dezelfde brief: zij moeten alle steun aan de scheepswerf stopzetten of riskeren persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld, “juridisch en economisch”.

Zij besloten zich niet te laten intimideren, zoals het weekblad Die Zeit meldde, en concludeerden nuchter dat zij niet naar de Verenigde Staten zouden reizen.

Dit was niet het geval voor het Zwitserse bedrijf Allseas, waarvan het pijpenlegschip de werf verliet, waardoor deze opnieuw tot stilstand kwam.

Frankrijk steunde Duitsland vorig jaar tegen Amerika. Maar dat was het Amerika van Trump. Nu het wordt geleid door een eerlijke democraat en zich aan de kant van het goede heeft geschaard, denken onze leiders dat Nord Stream 2 toch geen goed idee is. En de vriendelijke Clément Beaune (staatssecretaris voor Europese Zaken, zoals iedereen weet) heeft ons

buurland gevraagd af te zien van Russisch gas. Onnodig hem eraan te herinneren dat een Frans bedrijf, Engie, deelneemt aan het project omdat, wanneer principes op het spel staan …

De Duitsers waren zeer geërgerd over deze Franse ommezwaai en minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas herinnerde eraan dat “over het Europese energiebeleid in Europa moet worden beslist en niet in de Verenigde Staten”. Dit is een vrij goed antwoord en het zegt veel over de soliditeit van het Frans-Duitse koppel dat onze meest overtuigde pro-Europeanen niet eens meer durven te vermelden. De Fransen hadden de Duitsers eraan kunnen herinneren dat, indien zij niet zo onverstandig van kernenergie waren afgestapt, zij niet zo afhankelijk zouden zijn van Russisch gas. Maar omdat we op een dag misschien dezelfde weg op zouden gaan, werd het argument niet gebruikt.

Het einde van dit project zal zeer interessant zijn om te volgen en als het tot een einde komt, zal het een grote overwinning zijn voor een Duits-Russisch paar dat zijn weerga niet kent.

Vertaling rv

Oorspronkelijke tekst: https://www.bvoltaire.fr/menaces-americaines-et-resistance-allemande-autour-de-nord-stream-2/Categorieën:Geopolitiek

Tags: , , , , ,